Sint-Baafskathedraal Gent

De Sint-Baafskathedraal in Gent wordt 24 uur op 24 beveiligd door Alertis

“Eén performant systeem om alles nauwlettend in de gaten te houden”

Het meesterwerk van de Vlaamse primitieven, het Lam Gods, is in ere hersteld en schittert als vanouds in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Het duurde maar liefst vier jaar om de onderste panelen van de binnenzijde te restaureren. De werken aan het nieuwe bezoekerscentrum namen twee jaar in beslag. Voor de camerabewaking, inbraak- en brandbeveiliging van zowel het kunstwerk als het gebouw rekent de Sint-Baafskathedraal op Alertis. “In vergelijking met ons vorige detectiesysteem is dit een wereld van verschil. We kunnen voortaan op beide oren slapen”, stelt kanunnik Ludo Collin.

De Sint-Baafskathedraal is de trots van alle Gentenaren. Het bouwwerk werd opgetrokken tussen de 13de en de 16de eeuw en herbergt een indrukwekkende collectie religieuze kunst. Naast werk van Joos van Wassenhove en Pieter Paul Rubens is dit de thuishaven van één van de grootste meesterwerken van de Vlaamse schilderkunst: het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. 

Kanunnik Ludo Collin: “Wie Gent zegt, zegt in een adem het Lam Gods. En dat is eigenlijk een klein mirakel, want door de eeuwen heen onderging het werk oorlogen, brand en diefstal. Sinds 2012 zijn we bezig met de restauratie, waarbij de oude vernislagen en overschilderingen minutieus worden verwijderd. De onderste panelen van de binnenzijde zijn nu klaar en met originele verflaag opnieuw te bewonderen.”

State of the art beveiliging
Het Lam Gods bevindt zich in de Sacramentskapel van de kathedraal. Maar tot 1985 bevond het Lam Gods zich in de Vijdkapel om dan in 1986 te verhuizen naar de Villakapel. “We hebben de panelen meermaals van locatie verplaatst. Niet zozeer uit angst voor diefstal, maar eerder om vandalisme en beschadiging tegen te gaan. Sinds de jaren 1980 nam het toerisme immers een hoge vlucht. Gelukkig hebben er zich nooit noemenswaardige incidenten voorgedaan.”

Een glazen kooi, die beveiligd wordt door Alertis, houdt alle bezoekers op afstand. “Door middel van een modern toegangscontrolesysteem met badges kunnen we restricties instellen en perfect bepalen wie de kooi mag betreden. Subtiel ingewerkte sensoren en camera’s houden het werk en het publiek 24 uur op 24 in de gaten. Dat is ook nodig, want de belangstelling na de restauratie is groot.”

Niet enkel het Lam Gods lokt veel kijklustigen, ook het nieuwe bezoekerscentrum in de crypte is een schot in de roos. “Met een VR-bril katapulteren we er jong en oud terug in de tijd. Het is een ware beleving. Maar nog voor er kan neergedaald worden moet iedereen wel zijn tas en jas veilig opbergen in de lockers. En ook daarvoor deden we een beroep op Alertis, met een mooi eindresultaat tot gevolg.”

Branddetectie is onmisbaar
De lockers werden stijlvol geïntegreerd in het geheel van de kathedraal, net als het sluitstuk van het beveiligingssysteem: de brandcentrale en -detectie. “De brand in de Notre-Dame in Parijs heeft ons nogmaals met onze neus op de feiten gedrukt en duidelijk gemaakt hoe belangrijk brandpreventie is. In een eeuwenoude kerk die onderhevig is aan tal van factoren, is detectie van cruciaal belang. We moeten te allen tijde in staat zijn om in te grijpen als het noodlot toeslaat”, vervolgt de kanunnik. 

De kathedraal telt honderden detectoren, die bij de minste rookontwikkeling een signaal naar de alarmcentrale sturen. “Om dit kolossale bouwwerk optimaal te beveiligen moesten we tot in de nok van het dak kruipen. Het waren geen eenvoudige omstandigheden en nadien moesten we het systeem ook bijstellen, omdat vleermuizen het signaal verstoorden. Maar nu staat de beveiliging volledig op punt”, stelt Dominique Menu, projectleider bij Alertis.

Meedenken met de klant
Toch blijft een project als de Sint-Baafskathedraal een work in progress. “Daarbij denkt Alertis proactief met ons mee en zoeken ze naar oplossingen om onze werking nog te verbeteren. Zo bekijken ze momenteel of Safespace, hun op IoT gebaseerd communicatieplatform, een meerwaarde voor ons kan zijn. In ieder geval hebben we een enorme stap voorwaarts gezet. We hebben nu één gebruiksvriendelijk inbraak- en branddetectiesysteem en kunnen eindelijk op beide oren slapen”, besluit kanunnik Ludo Collin. 

Wij gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Meer informatie
Ik snap het!