Bewaar de kalmte dankzij voice-evacuatie

Bewaar de kalmte dankzij voice-evacuatie

De loeiharde sirene die aangeeft dat er ergens sprake is van brandgevaar kennen we allemaal. Een duidelijk signaal dat ons alert maakt, maar vaak ook zorgt voor paniek. Bij een voice-evacuatie speelt er een automatische boodschap af die zegt wat je moet doen om het gebouw veilig te verlaten. Even efficiënt als een sirene, maar een stuk beter om de kalmte te bewaren.

Rustig evacueren

In 2021 komt een nieuwe norm uit rond brandbeveiliging die voice-evacuatie gaat verplichten in verschillende sectoren, waaronder woonzorgcentra en ziekenhuizen. Een goede zaak, want evacuatie met gesproken woord zorgt voor minder paniek tijdens het evacueren en kan specifieke boodschappen verspreiden met handige richtlijnen.

Verschillende boodschappen

Bij een gebouw met verschillende verdiepen is het mogelijk om per verdiep een aangepaste boodschap af te spelen. Zo geraakt iedereen tijdig en veilig naar de uitgang dankzij de duidelijke routebeschrijving. Ook maken we het onderscheid tussen een boodschap bedoeld voor personen die niet bekend zijn met het gebouw (bv. in een shoppingcenter) en personen die wel bekend zijn met het gebouw (bv. in een woonzorgcentrum). Bij de tweede optie krijgt het personeel richtlijnen te horen om alle bewoners veilig te evacueren. Naast de 20.000 voorgeprogrammeerde boodschappen kan de eindgebruiker ook zelf een aangepaste tekst inspreken.

De verstaanbaarheid garanderen

Om ervoor te zorgen dat iedereen de boodschap kan begrijpen, moeten we als installateur rekening houden met de akoestiek in de ruimte. Het is veel eenvoudiger om een duidelijke boodschap over te brengen in een shoppingcenter dan in een ondergrondse parking of treinstation vanwege de galm en isolatie. Daarom meten we de spraakverstaanbaarheid aan de hand van de Speech Transmission Index. Een STI van 0,5 staat voor verstaanbaarheid van 1 op 2 woorden. Bij een STI van 0,8 spreken we van een schitterend resultaat, hierbij verstaan we 80% van de woorden. Het menselijk brein is slim genoeg om onduidelijke woorden zelf in te vullen.

Commerciële boodschappen

Een extra voordeel van dit oproepsysteem is dat ook commerciële boodschappen verspreid kunnen worden via dit kanaal. Omgekeerd is dit dan weer niet mogelijk, de luidsprekers van een gewoon oproepsysteem voldoen niet aan de normen van een voice-evacuatiesysteem. 

Bij Alertis houden we van innovatie, we zijn dan ook helemaal overtuigd van het voice-evacuatiesysteem. Om het zelf aan te bieden zijn we een partnership aangegaan met 4Evac, een gespecialiseerd Nederlands bedrijf. Deze samenwerking is een mooie stap richting de toekomst!

Wil jij ook werken in een innovatief bedrijf?
Bekijk hier onze vacatures!

Meer artikels

Bewaar De Kalmte Dankzij Voice Evacuatie - Artikel - Alertis

Brandweervrijwilligers bij Alertis

Een allesverwoestende brand, u wilt er niet aan denken. Daarom laat u uw site, met behulp van...
Bewaar De Kalmte Dankzij Voice Evacuatie - Artikel - Alertis

Presenting Partner of KBSF – Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie

Met trots stellen we een nieuw partnership voor, namelijk dat met de Koninklijke Belgische...
Bewaar De Kalmte Dankzij Voice Evacuatie - Artikel - Alertis

Bosch Aviotec brand- en rookdetectiecamera

Videogebaseerde branddetectie gaat uit van de mogelijkheden van diverse analysetechnieken die...
Bewaar De Kalmte Dankzij Voice Evacuatie - Artikel - Alertis

Alertis en de strijd tegen cybercriminaliteit

We kunnen er niet omheen: bedrijven bezitten een zee aan informatie en gegevens, iets waar...
Bewaar De Kalmte Dankzij Voice Evacuatie - Artikel - Alertis

Voordelen CCTV in the cloud

We zetten als Alertis sterk in op het uitbreiden van onze services en ontzorgen van onze...

Wij gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Meer informatie
Ik snap het!