Alertis beschermt ons cultureel erfgoed

Alertis beschermt ons cultureel erfgoed

Onze medewerkers voorzien dagelijks ziekenhuizen, utilitaire gebouwen, industrie en cultureel erfgoed van een veilige brand- en inbraakdetectie. Ja dat lees je goed, ook heel wat kerkgebouwen genieten van onze expertise. In totaal namen we al meer dan 300 beschermde monumenten onder handen!

Sinds de verwoestende brand twee jaar geleden in de Notre Dame in Parijs, is de aandacht voor branddetectie van cultureel erfgoed sterk vergroot. En terecht, want heel wat ellende kunnen we vermijden door de aanwezigheid van een degelijke (brand)beveiliging. Bij Alertis komen we met innovatieve oplossingen. We onderzoeken welk type detector het best past bij de ruimte en op welke plaatsen ze optimaal zullen functioneren. Twee types komen hierbij naar voren.

De beam rookdetector
Deze detector zie je in heel veel kerken. Het principe is simpel: een zender stuurt een infraroodstraal uit die aan de andere zijde gereflecteerd wordt op een spiegel. In geval van brand zal de infraroodstraal de stijgende rook detecteren. In grote ruimtes zoals kerkgebouwen kan dit een goede oplossing zijn, maar er zijn enkele nadelen: Enerzijds bestaat de kans op vals alarm als er veel stof aanwezig is in de ruimte of als er zonlicht op de ontvanger valt. Anderzijds kan het dat de infraroodstralen geen rook detecteren doordat het vuur tegen de vlakte blijft. Als de rook niet hoog genoeg ontwikkelt bij een koude omgevingstemperatuur bestaat de kans dat het alarm niet tijdig afgaat.

De aanzuig- of aspiratiedetectie
Daarom kiezen we vaker voor de aanzuig- of aspiratiedetectie. Hierbij wordt de lucht aangezogen in een buizenstel en getransporteerd naar een ultragevoelige centrale detector. Die bepaalt of er rookdeeltjes aanwezig zijn of niet. Als de lucht zuiver is, wordt ze teruggeblazen naar de originele ruimte. Deze beveiliging is zeer betrouwbaar en passen we het vaakst toe in kerkgebouwen.

Inbraakdetectie
Naast de brandbeveiliging voorzien wij ook de inbraakdetectie. Aan de hand van bewegingsdetectoren, trildetectoren, magneetcontacten en optische vezel beschermen we kostbare schatten in de kerk. Denk aan schilderijen, beelden, kandelaars en andere kunstwerken. De detectoren worden bevestigd op het kunstwerk zelf, zo subtiel mogelijk. Als iemand een beeld van de sokkel haalt of een optische vezel doorsnijdt, zal het alarm onmiddellijk reageren. We houden uiteraard altijd rekening met ‘de looks’ tijdens het plaatsen van inbraak- of branddetectie. Het oog wil ook wat!

Word jij helemaal warm van dit soort beveiligingssystemen?

Solliciteer en word deel van ons team!
https://jobs.alertis.be/nl
 

Meer artikels

Alertis Beschermt Ons Cultureel Erfgoed - Artikel - Alertis

Camerabewaking van Avigilon - totaalintegratie van uw beveiligingssysteem

Dankzij het Avigilon camerasysteem en zijn geïntegreerde AI oplossingen zijn realtime en...
Alertis Beschermt Ons Cultureel Erfgoed - Artikel - Alertis

Nieuwe brandnormen S21-100-1

In 2021 verscheen de nieuwe versie van de brandnorm S21-100-1, die geldt sinds 13 augustus...
Alertis Beschermt Ons Cultureel Erfgoed - Artikel - Alertis

5 tips om brand te voorkomen

Alertis is een van de marktleiders op vlak van branddetectie in België. We installeerden al...
Alertis Beschermt Ons Cultureel Erfgoed - Artikel - Alertis

De IT-ambities van ons Safeteam

Bij Alertis moedigen we ons Safeteam altijd aan om te blijven leren. Heel wat van onze...
Alertis Beschermt Ons Cultureel Erfgoed - Artikel - Alertis

Partnership met 4Evac voor voice evacuatie

Met de aanstaande normering omtrent voice evacuatie besloten we om een partnership aan te gaan...

Wij gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Meer informatie
Ik snap het!