Galloo

Alertis maakt het terrein van recyclagebedrijf Galloo Gent brandveilig

“De kosten van een installatie wegen niet op tegen de gevolgen van een brand”

De beelden die Tom Waes maakte van een scheepskerkhof in Bangladesh toonden hoe arbeiders in de meest erbarmelijke omstandigheden moesten werken om schepen te ontmantelen. Bij ons gaat het er gelukkig een pak arbeidsvriendelijker aan toe. Galloo uit Gent is het enige West-Europese bedrijf dat scheepswrakken demonteert. “Door die beelden is de wereld wakker geschoten. Maar wij zijn al jaren een pionier op het vlak van innovatie en duurzame productieprocessen”, vertelt Jasper Torreele, communicatieverantwoordelijke bij Galloo. “Daarbij hoort ook een perfect werkende branddetectie, onontbeerlijk voor onze veiligheid en die van de omliggende bedrijven.”

Galloo werd in 1939 opgericht door Jozef Galloo. 2019 wordt een feestjaar, want dan bestaat het bedrijf met West-Vlaamse roots 80 jaar. Aanvankelijk werd textiel, oud ijzer en zelfs beenderen gerecycleerd. Doorheen de jaren groeide Galloo uit tot één van de belangrijkste recyclagebedrijven in West-Europa en specialiseerde het zich in het recycleren van afgedankte wagens, plastics, metalen, afgedankte elektrische en elektronische apparaten en van scheepswrakken.

De Gentse vestiging omvat het reduceren en herleiden van binnen- en zeevaartschepen tot nieuwe grondstoffen. “Hiervoor hebben we recent de strengste Europese recyclagenorm gehaald. Onze schepen worden met respect voor mens en milieu aan zeer strenge kwaliteitsnormen afgebroken”, zegt Jasper trots.

Preventieve aanpak
Maar hoe pakt het recyclagebedrijf de sloop van zo’n schip eigenlijk aan? “Eerst worden de betimmering en de schadelijke stoffen zoals olie, brandstof en mogelijk asbest verwijderd. Daarna snijden we de bovenbouw van de schepen met snijbranders in stukken. Tot slot hijsen we het schip op een helling. Daar knippen we het kapot met mobiele scharen, tot al het ijzer klaar is voor de smeltoven”, weet productieverantwoordelijke Percy Smits.

De Galloo-vestiging in Gent is zonder meer bijzonder, niet alleen omwille van de majestueuze schepen die op de kade liggen. Het terrein langs de zeekade – waar metalen worden gestockeerd voor de export – is brandgevoelig. “Na een incident in 2016 hebben we beslist om een thermische camera aan de sloop- en de laadkant te plaatsen. We willen kunnen ingrijpen, nog voor een brandhaard ontstaat. Bij een brand gaat immers een deel van de grondstoffen verloren en we willen uiteraard ook elke vorm van overlast vermijden.”

Hoogtechnologische camera’s en permanente opvolging
Beter voorkomen dan genezen dus. Galloo klopte aan bij Alertis, die eerder al voor de hoofdvestiging in Menen een mobiele thermische camera leverde. In Gent plaatsten ze 2 vaste gemotoriseerde PTZ-camera’s (Plan – Tilt – Zoom) met een bereik van 950 meter die temperatuurvaststellingen van -40°C tot wel 550°C kunnen doen. De camera’s houden het ganse bedrijfsterrein in de gaten en voeren binnen een bepaalde periode temperatuurmetingen op de afvalhopen uit.

“Bij een plotse temperatuurstijging en nog voor het tot een echte brandhaard komt, krijgen we een melding en de beelden toegestuurd. Het systeem houdt ook rekening met de activiteiten op het terrein en de werkuren van het personeel, zodat het alarm niet nodeloos in werking treedt. Prijs-kwaliteit is het één van de betere producten op de markt en net daarom is de producent ook hofleverancier van het Amerikaanse leger”, vertelt Karel Declercq, projectmanager bij Alertis.

Na de installatie had Galloo nog enkele keren contact met de helpdesk van Alertis. Dat was nodig om de detectie op punt te zetten. “Van zodra er zich een alarm voordeed reageerde Alertis meteen en werkte het alle triggers van valse alarmen weg. De samenwerking verloopt goed en we zijn ook onder de indruk van hun professionele aanpak, want we beseffen dat branddetectie op een terrein als dat van ons een uitdaging is”, aldus Percy Smits.

De weg naar vooruitgang
Door al deze inspanningen onderscheidt Galloo zich van andere spelers. Het bedrijf is ondertussen ISO9001- en ISO14001-gecertificeerd, maar wil nog een stap verder gaan. “We stellen 100% recyclage voorop. Dat lijkt misschien onhaalbaar, maar we hebben de ambitie om alle stromen tot hun zuiverste fractie te herleiden om ze dan als grondstof in te zetten. Voor ons is stilstaan geen optie”, besluit Jasper Torreele.

Wij gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren. Door het verder gebruiken van deze website, gaat u hier expliciet mee akkoord.

Meer informatie
Ik snap het!